Deze week vertel ik waar je aan moet denken als je je huis tijdelijk gaat verhuren, bijvoorbeeld via Airbnb. Wist je dat er sinds 2008 1.000.000 mensen gebruik hebben gemaakt van Airbnb-locaties in Nederland? Zo las ik dat er 15.000 Nederlandse locaties zijn die toeristen kunnen boeken. Bij het verhuren van je woning moet je aan veel dingen denken. Het papierwerk, is je huurder wel te vertrouwen en wat ga je doen met je waardevolle spullen? Ik heb een handige checklist voor je gemaakt!

1.      Mag je jouw woning of kamer wel onderverhuren?

Voordat je alles gaat opzetten, is het handig dat je uitzoekt of je je woning wel mag onderverhuren. Veel vastgoedeigenaren houden namelijk de Airbnb website in de gaten voor illegale onderverhuur, wat tot fikse boetes kan leiden.

2.      Ga je je woning voor een korte of lange periode verhuren?

Je kunt websites zoals Airbnb en Wimdu gebruiken als het voor een korte periode is (bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat). Voor langere periodes kun je andere bureaus opzoeken zoals Direct wonen en Rotsvast. Deze bureaus voeren vaak ook screenings uit bij huurders, zodat je weet dat je onderhuurder te vertrouwen is. Derde optie is het via via regelen, net zo makkelijk!

3.      Stel een huurcontract op en laat je huurder borg betalen

Je kunt op internet veel standaard huurcontracten vinden, zet er ook altijd een einddatum op. Als je dat niet doet, kan het wel eens knap lastig zijn om je huurder er weer uit te krijgen. Daarnaast is het betalen van een borg ook handig voor het geval er spullen sneuvelen. Wees niet te goedgelovig, het kunnen toeristen zijn die in jouw huis vakantie vieren en graag de bloemetjes buiten zetten. Geven een feestje en hoppa! Er breekt van alles en dan is een borg wel handig.

4.      Kun je jouw onderhuurder vertrouwen?

Het is je eigen stekkie, dus je wil natuurlijk wel een betrouwbaar iemand erin hebben. Zorg er in ieder geval voor dat hij een kopie geeft van zijn legitimatiebewijs. Daarnaast moet degene die in jouw woning gaat zitten ook zelf het huurcontract ondertekenen en de sleutel ophalen. Een eerste indruk geeft al veel informatie. Je kunt ook nog aan je vrienden of familie vragen om af en toe langs te komen, zodat zij de boel in de gaten kunnen houden.

5.      Berg belangrijke spullen tijdelijk op

Wil je voorkomen dat belangrijke spullen beschadigen of kwijtraken? Berg ze dan tijdelijk even ergens anders op. Via mijn website mrbox.com kun je deze spullen al vanaf  €2,50 per maand opbergen. Je kan grote stevige boxen bestellen die je vult met waardevolle spullen. Deze worden bij je thuis gebracht. Jij vult ze en ik kom ze weer ophalen en berg ze op. Ben je weer terug, dan geef je een seintje en kom ik ze weer thuisbrengen. Naast boxen kan je ook grotere items bij mij opbergen zoals bijvoorbeeld je eigen matras, fiets en waardevolle kunststukken. Zo blijven je spullen heel tijdens de periode dat je zelf niet in je huis bent! Dus met een paar klikken en voor een paar tientjes zijn je dierbare spullen weg en is er ruimte voor de huurders. Wil je alles snel regelen? Zet mijn app alvast op je telefoon. Je kunt deze vinden in alle appstores onder de naam mrBOX! Wil je meer informatie hebben over mijn diensten? Bekijk dan mijn website!